”Tämän haluan kokea” oli ensimmäinen ajatukseni kuultuani jääkiipeilystä. Pyysin kaverini Iljan mukaan ja lähdimme selvittämään, miltä yli 10-metrisen Pirunkallion jääseinämän haastaminen tuntuu.
Ostimme Adventure Partnersin nettikaupasta 65 euron hintaiset paikat jääkiipeilykokeiluun ryhmässä ja suuntasimme Pikkukosken rannalla sijaitsevan Pirunkallion juurelle. Meitä oli vastassa Tuomas, joka opasti meidät välineiden käyttöön ja muihin lajin saloihin. Hän oli mukava ja ammattitaitoinen, samoin kuin muut radalla olleet ohjaajat Antti ja Tobias.
Jääkiipeillessä noustaan jäistä kallioseinää ylöspäin jäähakkujen, turvavaljaiden ja piikkikenkien avulla. Tai oikeammin sanottuna jäärautojen kanssa, jotka kiinnitettiin kiipeilykenkien pohjaan.
Valjaat kiinnitetään turvaköyteen, joka pidetään koko ajan valmiina ottamaan vastaan, jos ote lipeää. Tälle tuli käyttöä pari kertaa, etenkin alussa, kun hain oikeaa kiipeilytekniikkaa. Turvaköyden toisessa päässä on varmistaja ja hänen varavarmistajansa, jotka vetävät köyttä kireämmälle sitä mukaa kun kiipeät. Turvaköyden asettamisen ja tarkistamisen jälkeen otetaan jäähakku kumpaankin käteen ja ruvetaan kiipeämään.
Kiipeäminen tapahtuu osapuilleen näin:
- Heilautetaan yhtä jäähakkua niin, että se tarttuu tukevasti kiinni jäähän.
- Potkaistaan yhden kengän kärkipiikit jääseinään kiinni.
- Potkaistaan toisen kengän piikit jääseinään kiinni. Nyt seisot jo jääseinämässä hakun ja kahden kenkäsi varassa.
- Heilautetaan toinen jäähakku edellistä ylemmäs.
- Vedetään toisen kengän piikit ulos jäästä ja astutaan ne takaisin sisään jäähän vähän ylempänä.
Yksinkertaisimmillaan voi sanoa kiipeämisen olevan vaiheiden 4 ja 5 toistamista ja omin voimin korkeuksiin kohoamisen tunnelmasta nauttimista. Lantion pitäminen seinän lähellä helpottaa kiipeämistä, kuten muissakin kiipeilymuodoissa. Erojakin on: jääkiipeilyssä sinun ja seinän välissä on koko ajan jäähakut, paksut kengät ja jääraudan piikit – sekä itse jää. Välineiden ansiosta kitkasta ja otteen pitävyydestä ei tarvitse huolehtia yhtä paljoa kuin boulderoinnissa tai kesäkiipeilyssä. Riittää, kun upottaa piikin jäähän ja kapuaa korkeuksiin.
Kun on päässyt niin ylös kuin haluaa, otetaan katsekontakti varmistajaan ja sanotaan ”nyt voisin tulla alas”. Varmistajan kuitattua ei tarvitse kuin nojata taaksepäin(!) ja kävellä pystysuoraa rinnettä alaspäin selkä edellä. Käytännössä tässä istutaan köyden varassa kuin keinussa, eikä tarvitse tehdä muuta kuin pitää jaloilla etäisyyttä kallioon. Alas tullaan maisemista nauttien sitä mukaa, kun varmistaja laskee köyttä. Huikea kokemus!
Jääkiipeily käy kevyestä urheilusta. Osa ryhmästämme sanoi kiipeilyn käyneen voimille, ja epäilivät sen johtuneen liian kovasta hakun puristamisesta jännityksen takia.
Itse en jännittänyt kiipeämistä ensimmäisen pystysuoran jälkeen, joten kahden tunnin varatun ajan jälkeen olisin voinut vielä hyvin jatkaa. Olin siihen mennessä kiivennyt kaksi kertaa, kerran kummankin yli 10-metrisen radan ylärenkaaseen asti, josta varmistusköysi kulki, sekä toiminut kerran kummankin radan varmistajana. Ilja oli ehtinyt kolme kertaa ja jäi kiipeämään vielä neljättä, kun lähdin futsal-treeneihin. Ensimmäisen kokeilun jälkeen ehtii tekemään enemmän per tunti, kun välineitä ja perusperiaatteita ei tarvitse enää opetella.
Iljan tunnelmat käynnin jälkeen olivat positiiviset: ”Jääkipeily antoi aivan uuden kokemuksen kalliolla. Jäällä raudat jaloissa pinnan tuntuma on täysin erilainen kuin kesällä, koska sinun ja jään välissä on aina välineet. Sun pitää luottaa niihin välineisiin, vaikka se on intuitiota vastaan. Se tuntui aluksi oudolta, mutta kun opin miten se toimii, kokemus oli riemastuttava. Tunsin virtaavan adrenaliinin lisäksi myös tyytyväisyyttä kiipeilytekniikkani kehittymiseen.”
Kahden tunnin kokeilu maksoi 65 euroa ja kokemus oli sen arvoinen. Kokeilupaketti sisälsi kaikkien tarvittavien välineiden vuokran. Pysyvämpään harrastamiseen kahdeksan tunnin jääkiipeilykurssi on 159 euroa, ja näyttökokeen jälkeen itsenäisen kiipeilyn kertamaksu on 22 euroa. Aktiiviharrastajille on tarjolla 95 euron kausikortti. Omatoimisen kiipeilyn yhteydessä välineet voi vuokrata 15 eurolla.
Pirunkallion jääputous on ainoa paikka Helsingissä, missä jääkiipeilyä voi harrastaa. Jääkiipeilykausi on tammi-maaliskuun ajan säävarauksella. Pirunkallion huipulla on sadetin, jonka ansiosta jäätä riittää niin kauan kuin pakkasasteitakin.
Lisätietoja ja varaukset: https://www.adventurepartners.fi/product/ohjattu-jaakiipeilykokeilu/